onsdag 13. oktober 2010

Nøstebarns voksejakke

 

Garn: Nøstebarn 2-tråds merino
Pinnenr: 3
Oppskrift: Voksejakke fra Nøstebarn

Den første av to venninner som hadde termin på sensommeren visste at hun skulle få en jente. Jeg ville strikke noe som ikke var så rosa, men som likevel kunne matche den øvrige garderoben til det lille vidunderet. Først prøvde jeg meg med vekselvis lys rosa, lys lilla og brun, men det ble for spraglete, så da ble løsningen stripete lys lilla og brun, og så med noen lyse rosa striper over. De to grunnfargene går nesten i hverandre, så det gir en spennende effekt og endring fra hvis man ser den på avstand, og på nært hold.

Oppskriften på denne jakka er vel velkjent for de fleste. Jeg har også strikket den før (før jeg begynte å blogge strikkeriene mine). Det var en ensfarget versjon, og jeg husker at jeg syns det var langtekkelig å strikke den. Tanken var at med litt striper ville det bli morsommere denne gangen. Jeg kan røpe at det var morsomt til 1 cm ut på "jakkekroppen". Første ermet gikk fort, men deretter var det en kraftanstrengelse å komme seg over til andre ermet. Det er synd at denne jakka er så praktisk, og kan brukes så lenge, for den er ikke blant mine favoritter strikkemessig. Jeg tror det er rillestrikken som tar luven fra meg. Neste gang lurer jeg på om jeg skal ta utgangspunkt i mønsteret, og strikke en vrangbordjakke heller. Må strikke andre veien, altså begynne nederst foran eller bak, og så strikke rundt over skuldrene. Har en følelse av at jeg vil like det bedre. Og så er det jo spennende å lage egne versjoner av ferdige mønstre... :)

Men som en trøst falt jakka i alle fall i smak hos mor (og datter, så vidt jeg vet). Da var det verdt strevet after all. Heldigvis! :)

Fuglemammas omslagsbody

 

Garn: Nøstebarn 2-tråds merino
Pinnenr: 3
Oppskrift: Fuglemammas omslagsbody fra Myk start

Den andre av to de venninnene som ventet barn på slutten av sommeren var veldig spesifikk i ønsket sitt om strikkeplagg. Noen ganger er det lurt, og i dette tilfellet var den vordende mor selv en habil strikker, med de samme bøkene som meg i bokhylla, så da var det greit å avklare, så hun slapp å sitte med dobbelt opp av samme ting. Kravet mitt var at jeg skulle kunne bruke opp litt av restene av never-ending Nøstebarn-hespene som jeg kjøpte da storebror ble født for to år siden. Han fikk en babyjakke strikket i et stykke (finner ikke oppskrifta på nettet, men den er i Nøstebarn-boka), i fargene natur, brun og blå. Ved å strikke på restegarnet kunne jeg jo lage noe som matchet. Det var tanken. Moren ønsket seg omslagsbodyen fra Myk start, og det passa egentlig bra siden jeg hadde sett på den og hatt lyst til å prøve meg på den tidligere.

Da tiden for å gå i gang kom, var jeg likevel litt ambivalent. Jeg hadde akkurat fullført voksejakka over, og var egentlig ganske lei av å strikke med tynt garn. Så jeg måtte samle en del energi før jeg klarte å gå i gang. Men da var det gjort! Kombinasjonen av striper, og det faktum at vrangbordstrikk viser framgang langt raskere enn rillestrikk, gjorde dette til en lek. Samtidig er det spennende å strikke nye ting. Jeg er en som vanligvis leser oppskrifter og forstår framgangen, og på den måten har en oversikt over strikketøyets framdrift fra a til å. Men dette var noe nytt. Bak- og framdelene strikket i ett stykke, fra skritt til skritt. Spennende. Jeg skjønte ikke vitsen med at det bare skulle henge sammen på en skulder før jeg hadde strikket forbi der, og det gikk opp for meg at det var det som gjorde det mulig med omslag. Aha-opplevelse! Samtidig var det mye øking og felling, som også bidro til at det var spennende å strikke videre. Alt i alt – en flott strikkeopplevelse!

Neste gang skal jeg strikke 3-6 mnd. Venter bare på at noen skal bli gravide... :)

Flettejakke


Garn: Viking eco-alpaca
Pinnenr: 5
Oppskrift: Fra Lene H Samsøes hefte hos Sandnesgarn

Jeg strikket denne jakka med et tykkere garn enn oppskriften tilsa. Fordi jeg rett og slett digger å strikke med tykt alpakkagarn. Strikketøyet blir tett og mykt, med tungt og fint fall. Til en ettåring fulgte jeg derfor minste størrelse, 1/2 år, i maskeantall, men strikket lengden til 1-års størrelsen. Det ble fint. Mitt resultat ble kanskje litt smalere enn originalen (jf brystvidde-målet i oppskrifta), men jeg syns min ble mer enn bred nok. Og den passet fint til mottakeren.

Mottakerens mor syns jakka var så fin at hun ville ha en til seg selv. Jeg vet ikke helt om hun vet hvor mye jobb det er å strikke en slik jakke til en voksen, men jeg har ikke avvist henne ennå. Hun fyller 30 neste år, så kanskje det kan være en gaveide? Men hvis jeg skal strikke den igjen, vil jeg heller bruke ISAGER Alpaca 2. Garnet er litt dyrere, men det er glattere og avgir ikke så mange lange hår verken under produksjon eller under bruk. Så da gjenstår vel bare omregningen og arbeidet. Puh, godt jeg har lang tid på meg. Liker ikke strikke-stress.

Men det var var virkelig en morsom jakke å strikke. Jeg liker fletter og kabler! Hvis jeg ikke hadde likt å strikke den, hadde jeg vel ikke latt meg lokke til å strikke en i voksen-størrelse. :)






Til slutt et 'fellesbilde' av baby- og småbarnskolleksjonen fra august/september i år, klar til pakking og sending:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...